تاثیر امتحانات نهایی در کنکور 1403
تاثیر امتحانات نهایی در کنکور 1403 مبحثی است که در این مطلب به آن خواهیم پرداخت. تاثیر امتحانات نهایی در کنکور یکی از پربحث ترین موضوعاتی بوده که نه تنها دانش آموزان و دانشجویان, بلکه بسیاری از فارغ التحصیلان سال های گذشته نیز از این تصمیم غافل گیر شدهاند. اما قبل از آن که به تاثیر امتحانات نهایی 1403 بپردازیم بیایید نگاهی به تاثیر امتحانات نهایی در سال های قبل از 1402 بی اندازیم.
امتحان نهایی همواره نقش مهمی در تعیین میزان آمادگی دانش آموزان در طول دوره دبیرستان داشته است و به عنوان یک معیار ارزیابی عملکرد تحصیلی دانش آموزان بکار می رفته و نتایج آن در سوابق تحصیلی دانش آموزان نیز ثبت می شده است.
تا قبل از تغییرات اخیر در سیستم آموزشی ایران, نتایج امتحان های نهایی می توانست تاثیر مثبتتری بر تراز دانش آموزان در کنکور سراسری داشته باشد. به این صورت که اگر دانش آموز عملکرد مثبتی در امتحان نهایی خود داشت, نمرات امتحان نهایی می توانست به افزایش تراز کلی دانش آموزان در کنکور منجر شود. اما عملکرد منفی تاثیری در نتیجه نهایی نمی گذاشت.
این امر به نوبه خود می توانست شانس قبولی در دانشگاه های معتبر و رشته های مورد نظر را افزایش بدهد. درواقع نمره های خوب امتحان نهایی به عنوان یک عامل تقویت کننده برای رزومه تحصیلی دانش آموزان در نظر گرفته می شد که می توانست در فرایند رقابتی کنکور سراسری به آن ها کمک کند. همچنین این سیستم باعث می شد که دانش آموزان به امتحانات نهایی اهمیت بیش تری داده و تلاش کنند تا از این امتحان برای موفقیت خود در کنکور بهره مند شوند.
تاثیر امتحانات نهایی در کنکور 1402
اما همانطور که می دانید این سیستم در سال 1402 تغییر بزرگی کرد. تاثیر قطعی امتحانات نهایی در کنکور 1402 تصویب و اعمال شده و تاثیر 40 درصدی امتحان نهایی در کنکور موضوعی بود که بحث و جنجال زیادی به پا کرد. با تاثیر مستقیم 40 درصد امتحان نهایی در آزمون کنکور, دانش آموزان باید تمرکز بیش تری بر روی مطالب درسی امتحان نهایی داشته باشند و هر نتیجه ای اعم از مثبت یا منفی در امتحان نهایی مهم و تاثیرگزار بوده است. این تصمیم باعث شد تا دانش آموزان فشار و استرس زیادی را تحمل کنند.
اما این تمام ماجرا نیست! کنکور سراسری ایران در سال 1402 با تغییرات بیش تری مواجه شد و یکی از بزرگ ترین این تغییرات زمان برگزاری آن بود. برخلاف سال های گذشته که آزمون کنکور در اردیبهشت ماه برگزار می شد, در سال 1402 زمان برگزاری کنکور تغییر کرد و در دو نوبت دی ماه و تیر ماه برگزار شد.
به این ترتیب دانش آموزان می توانستند دو بار در آزمون کنکور شرکت کنند و این امکان به معنای افزایش فرصت انتخاب رشته دلخواه بود. اگر بخواهیم با یک مثال ساده توضیح بدهیم, دانش آموزانی که علاقمند به رشته های تجربی و ریاضی هستند می توانند یک بار در آزمون ریاضی شرکت کنند و یک بار در آزمون تجربی.
همچنین دانش آموزانی که قصد دارند تا شانس خودشان را در نتیجه آزمون کنکور بالا ببرند می توانند دو بار برای یک گروه درسی آزمون کنکور بدهند. بطور مثال در دو نوبت کنکور, در آزمون کنکور انسانی شرکت کنند. بدین ترتیب نتیجه آزمونی که بهتر از دیگری است و شانس ورود به رشته مورد نظر را بالا می برد در نظر گرفته می شود.
این تغییر زمان برگزاری کنکور باعث شد تا دانش آموزان به شکل متفاوت تری برنامه ریزی کنند و زمان خود را برای مطالعه و مرور کتاب درسی به دو مرحله تقسیم کنند. دو مرحله ای شدن آزمون کنکور درواقع به دانش آموزان فرصت بیش تری برای آمادگی در آزمون داده و می توانند انتخاب دقیق تری برای رشته تحصیلی خود داشته باشند.
تاثیر حذف دروس عمومی از کنکور
اما باز هم لازم است تا تاکیید کنیم کنکور 1402 تغییر دیگری هم کرد! و این تغییر حذف دروس عمومی از آزمون کنکور بوده است. این تغییر از طرفی این طور به نظر می آید که دانش آموزان دیگر نیازی نیست تا در کنکور به سوال های دروس خارج از رشته مورد نظرشان پاسخ بدهند و تمرکز بیش تری روی دروس و مفاهیم مرتبط با رشته شان بگذارند.
اما این تغییر هم چالش های خودش را به همراه داشته است. با حذف دروس عمومی از آزمون کنکور, تاثیر بالا و مستقیم نمره های این دروس بر نتیجه کنکور غیر قابل چشم پوشی است. و این بدین معنی است که نمره های دروس عمومی امتحان نهایی اکنون به صورت مستقیم در تراز کنکور تاثیر دارند.
اگر بخواهیم با یک مثال ساده دیگر توضیح بدهیم, دانش آموزان دوازدهمی که در گذشته دروس عمومی را حذف می کردند و برای کنکور سوال های این دروس را پاسخ نمی دادند دیگر قادر به همچین کاری نخواهند بود.
و دقیقا برعکس باید بیش از پیش به دروس عمومی اهمیت بدهند. چون بطور مثال درسی مانند فیزیک 60 درصد تاثیر کنکور داشته و 40 درصد دیگرش مربوط به نمره امتحان نهایی است. اما درسی مانند زمین شناسی 100 درصد نمره امتحان نهایی تاثیر مستقیم در نتیجه آزمون کنکور می گذارد.
بنابراین این تصمیم نه تنها اهمیت دروس عمومی را کم نکرده, بلکه حالا دانش آموزان را به نوعی مجبور کرده تا زمان زیادی را برای مطالعه این دروس اختصاص بدهند و تاثیر دروس عمومی را در نتیجه آزمون خود مشاهده کنند. این موضوع باعث افزایش فشار و استرس بر دانش آموزان شده و منجر به این سوال شده که آیا این تغییرات اثرات مثبتی خواهند داشت و یا منفی؟
دروس نهایی پایه دهم و یازدهم 1402
باید بگویم که تنها در صورتی نمرات درسی در کنکور تاثیر می گذارند که آن امتحان به صورت سراسری در کل کشور برگزار شود. در سال تحصیلی 1402 در پایه دهم دو درس و در پایه یازدهم هم دو درس دیگر به صورت سراسری برگزار شده است اما نمرات این دروس در کنکور 1402 تاثیری نداشته اند. در ادامه درباره این تغییر و نوع تاثیر امتحان های دهم و یازدهم صحبت خواهیم کرد اما ابتدا بیایید نگاهی به دروس نهایی هر رشته در سال 1402 بی اندازیم:
رشته ریاضی پایه دهم
- فارسی
- فیزیک
رشته ریاضی پایه یازدهم
- حسابان
- عربی
- قرآن
رشته تجربی پابه دهم
- فارسی
- زیست شناسی
رشته تجربی پایه یازدهم
- ریاضی
- عربی
- قرآن
رشته انسانی پایه دهم
- فارسی
- عربی
- قرآن
رشته انسانی پایه یازدهم
- ریاضی
- آمار
- علوم و فنون ادبی
رشته علوم و معارف اسلامی پایه دهم
- فاریس
- عربی
- قرآن
رشته علوم و معارف اسلامی پایه یازدهم
- ریاضی
- آمار
- اصول عقاید
تاثیر امتحانات نهایی دهم و یازدهم در کنکور
در مورد وضعیت نمرات و امتحان های سال های دهم و یازدهم ابهامات و چالش های زیادی وجود دارد که در این قسمت می خواهیم به این ابهامات بپردازیم. در کنکور سال 1403-1402 که تغییرات چشم گیری را شاهد بودیم, تنها امتحان نهایی سال دوازدهم با 40 درصد تاثیر مستقیم در کنکور لحاظ شده است. و نمره دروس نهایی سال دهم و یازدهم هیچ تاثیری در کنکور دانش آموزان نداشته. اما برای کنکور سال 1404-1403 شاهد تاثیر بیش تر سوابق تحصیلی خواهیم بود و این تاثیر به 50 درصد افزایش پیدا می کند و این تاثیر 50 درصد نیز تنها مربوط به امتحان نهایی سال دوازدهم می باشد.
از سال 1405-1404 سوابق تحصیلی پایه های یازدهم و دوازدهم تاثیر مستقیم داشته و سال 1406-1405 سوابق تحصیلی پایه های دهم, یازدهم و دوازدهم تاثیر مستقیم خود را اعمال می کنند. بنابراین بطور خلاصه نمره های امتحان نهایی پایه های سال دهم و یازدهم سال 1402 هیچگونه تاثیری در نتیجه نهایی آزمون کنکور نداشته است.
اما از سال های بعدی یعنی سال 1404 یک پایه تحصیلی به امتحانات نهایی اضافه می شود تا زمانی که در نهایت سه پایه تحصیلی بطور یکسان امتحان نهایی داشته و در نتیجه کنکور تاثیر می گذارند. که این اتفاق در کنکور سال 1405 می افتد.
وضعیت داوطلبان فاقد سابقه تحصیلی چگونه است؟
در این میان این سوال پیش می آید که افرادی که سابقه تحصیلی ندارند و در نظام قدیم تحصیلات خود را تکمیل کرده اند, اگر بخواهند در کنکور سال های آتی شرکت کنند وضعیتشان چگونه خواهد بود؟ طبق مصوبات شورای سنجش, نمرات کل سابقه تحصیلی قابل جایگزینی با آزمون سراسری نمی باشد و تمامی افرادی که سابقه تحصیلی ندارند یا سابقه تحصیلی ناقص دارند باید جهت ایجاد سابقه تحصیلی در امتحانات نهایی وزارت آموزش و پرورش شرکت کنند.
در غیر این صورت هر درسی که امتحان نهایی آن ثبت نشده باشد, نمره صفر لحاظ خواهد شد. بنابراین تمامی داوطلبان اعم از دانش آموزان, فارغ التحصیلان کار دانش, فارغ التحصیلان فنی و حرفه ای, طلاب حوزه های علمیه , و بطور کلی فارغ التحصیلانی که نمرات خود را قبل از سال 1384 دریافت کرده اند, فارغ التحصیلان مدارس بین الملل و افرادی که گواهینامهشان معادل دوره متوسطه است و سایر افراد و داوطلبانی که سابقه تحصیلی ندارند و یا سابقه تحصیلیشان ناقص است, باید در امتحان نهایی شرکت کنند و هیچگونه توجیهی جهت غیبت این داوطلبان قابل قبول نبوده و نمره خام صفر برایشان رد می شود.
تاثیر امتحانات نهایی در کنکور چگونه است؟
حالا که متوجه شدیم سوابق تحصیلی اهمیتی دوچندان پیدا کرده بیایید نگاهی به نوع تاثیر این نمرات بی اندازیم و این که اصلا سوابق تحصیلی چیست؟ باید بگوییم که سابقه تحصیلی تشکیل شده از نمره های دروس تخصصی و عمومی که توسط وزارت آموزش و پرورش به صورت استاندارد و نهایی برگزار می شود.
نمره کل سابقه تحصیلی نیز از میانگین نمرات تراز شده دروس عمومی و تخصصی تشکیل شده است. بنابراین برای محاسبه نمره کل سابقه تحصیلی, نمره ملاک عملکرد داوطلب بوده و نمرات خامی که بین صفر تا 20 هستند, ابتدا به نمرات تراز تبدیل می شوند و بعد با احتساب ضرایب, به صورت نمره کل سابقه تحصیلی محاسبه می شوند.
لازم به ذکر است که داوطلبانی که بیش از یک دیپلم دارند, نمره کل سابقه تحصیلیشان طبق بیش ترین نمره تراز دروس محاسبه می شود. همچنین داوطلبانی که در آزمون ترمیم نمره دروس سوابق تحصیلی شرکت می کنند , نمره کل طبق بیش ترین نمره تراز هر درس محاسبه می شود.
در نهایت باید ذکر کنیم که داوطلبانی که در آزمون های ترمیم نمره شرکت کرده اند و یا در آزمون های ایجاد سابقه تحصیلی شرکت کرده اند, معدل مدرک دیپلمشان تغییری نمی کند. در واقع این نمرات مربوط به ایجاد سابقه تحصیلی یا ترمیم, فقط در نمره کل سابقه تحصیلیای لحاظ می شود که برای پذیرش در رشته محل های با آزمون کاربرد دارد. همچنین تمامی افرادی که دارای سابقه تحصیلی ناقص و یا کامل هستند, می توانند در آزمون ترمیم نمره شرکت کنند.
تاثیر امتحانات نهایی از نظر آوات
اگر بخواهیم بطور خلاصه جنبه های مثبت و منفی تغییرات کنکور را بررسی کنیم, می توان در نظر گرفت که این تغییر می تواند هم خوب و هم بد باشد. و بستگی زیادی به دانش آموزان و میزان آمادگی آن ها دارد. در ادامه ابتدا جنبه های مثبت و بعد جنبه های منفی را بررسی می کنیم:
جنبه های مثبت
- تقویت مهارت
- افزایش انگیزه
- ارزیابی دانش
جنبه های منفی
- استرس و فشار
- تمرکز بر حفظ مطالب
- تاثیر بالای دروس ضروری و غیر ضروری
در کل امتحان های نهایی می توانند به عنوان یک ابزار مفید عمل کرده و به آمادگی بهتر دانش آموزان در کنکور کمک کنند. اما این موضوع به مدیریت زمان و حجم مطالب بستگی دارد و ما در اینجا به بررسی ساده این موضوع پرداختیم.
کلام آخر
در نهایت باید دید که تغییرات ایجاد شده در امتحان نهایی در طولانی مدت چه اثراتی را به همراه خواهد داشت و این اثرات باید مورد بررسی و ارزیابی قرار بگیرد. در حال حاضر دانش آموزان باید نسبت به امتحانات نهایی خود حساسیت بیش تری داشته باشند. زیرا نتیجه امتحان نهایی و سوابق تحصیلی چه خوب و چه بد تاثیر مستقیم در آزمون کنکور خواهد گذاشت.
دیدگاهتان را بنویسید