نحوه مطالعه ادبیات برای امتحان نهایی

نحوه مطالعه ادبیات برای امتحان نهایی می تواند باتوجه به توانایی، علاقه، سطح فرد و … متفاوت باشد و ما نیز قصد نداریم تا یک فرمول از پیش تعیین شده را در این مقاله شرح دهیم. اما بطور کلی از آن جایی که شیوه مطالعه دروس مختلف را بطور کلی می توان بررسی کرد، قصد داریم تا نحوه مطالعه ادبیات برای امتحان نهایی و شیوه هایی که باعث می شود مطالعه ای مفیدتر داشته باشید را بررسی می کنیم و در کنار آن بهترین منایع مطالعاتی و یکی از بهترین مدرسان ادبیات کنکور را نیز معرفی می کنیم.
بهترین گروه مشاوره و تحصیلی آوات
ادبیات فارسی در سه پایه دهم، یازدهم، دوازدهم بسیار مهم است اما برای امتحان نهایی کنکور سال 1403، امتحان نهایی تنها برای پایه دوازدهم برگزار می شود. بنابراین ادبیات فارسی 3 درسی است که مطالعه آن با روش اصولی بسیار ضروری است. بطور کلی ادبیات فارسی به بخش های مختلفی از جمله: ادبیات معاصر، نثر فارسی، شعر فارسی، ادبیات دینی و … تقسیم می شود. اما روش های مطالعه ادبیات فارسی برای امتحان نهایی چگونه است؟ در ادامه به بررسی این موضوع خواهیم پرداخت.
نحوه مطالعه ادبیات برای امتحان نهایی
قبل از بررسی نحوه مطالعه ادبیات برای امتحان نهایی، این نکته را ذکر کنیم که ادبیات در بین دروس عمومی در کنکور با ضریب 18.84 دارای بالاترین ضریب می باشد. بنابراین فارسی درسی است که اهمیت زیادی دارد و دانش آموزان برای امتحان نهایی باید این درس را جدی بگیرند. اگر بخواهیم بخش های مختلف ادبیات را دسته بندی کنیم، به 6 دسته: تاریخ ادبیات، املا، لغات، آرایه های ادبی، دستور زبان و قرابت معنایی تقسیم می شود.
بنابراین به جای آن که ادبیات را درس به درس مطالعه کنید، بهتر است اول بخش های مختلف آن را در دسته بندی های مشخص شده قرار دهید و توجه داشته باشید که هیچ منبعی مهم تر و بهتر از خود کتاب درسی نیست. و از آن جایی که ادبیات کتابی قطور و حجیم است، مطالعه آن را به روزهای آخر موکول نباید کنید. بهترین راه برای مطالعه آن است که همزمان با تدریس جلو رفته و مطالب جدید را به مرور پیش ببرید.
- دستور زبان ها را به خوبی مطالعه کنید.
دستور زبان بخش مهمی است که حتما از آن سوال طرح می شود و گاها چندین دستور زبان را باهم ادغام کرده و سوالات ترکیبی طراحی می کنند. برای مطالعه دستور زبان ابتدا بهتر است دستور زبان هر بخش را مطالعه کرده و آن را در یک متن تمرین کنید تا به تسلط کافی از شناخت و کاربرد آن برسید. برای تمرین، تمرینات کتاب درسی بسیار مفید هستند و پیشنهاد می کنیم که تمرین کتاب درسی را جدی گرفته و حتما مطالعه کنید.
- اشعار را با دقت و همراه با معانی بخوانید.
معانی لغات را درآورده و تمام بیت ها و اشعار را همراه با معانی آن مطالعه کنید. برای مطالعه کامل لغات، می توانید به انتهای کتاب، بخش واژگان مراجعه کنید و تمام لغاتی را که لازم است بدانید همراه با معانی آن در این بخش به راحتی مطالعه کنید. در هنگام مطالعه لغات و اشعار به دیکته آن ها نیز توجه کنید زیرا در طراحی سوال از لغات مختلف و مشابه به هم استفاده می شود. بنابراین غیر از معانی، دیکته لغات هم بسیار مهم هستند. اما در این روش همزمان هم لغات را یاد می گیرید هم دیکته کلمات را و لازم نیست برای هریک زمان جدایی در نظر بگیرید.
- آرایه های ادبی را به خوبی مطالعه کنید.
آرایه های ادبی بخش مهمی هستند که باید برای یادگیری آن تمرین ها و مثال های زیادی را حل کنید. علاوه بر حل تمرینات کتاب درسی می توانید از یک کتاب کمک درسی استفاده کرده و برای حل تمیرن و تسلط بیش تر با آن کار کنید. بعد از تسلط بر آرایه های ادبی پیشنهاد می کنیم به حفظ اشعار بپردازید. و برای این کار عجله نکید. ابتدا هر مصرع را حفظ کرده و کم کم مصرع های بعدی را اضافه کنید.
- تسلط بر درک مطلب.
در امتحان نهایی همواره سوالاتی از این دست که معنی یک عبارت را بخواهند طرح می شود. بنابراین باید مفهوم متن ها و اشعار را به خوبی درک کرده و بلد باشید. شعرهایی که معمولا از آن ها سوال طراحی می شود شامل: ای میهن/ شکوه چشمان تو/ در مکتب حقایق/ صبح ستاره باران است. در نهایت پیشنهاد می کنیم زمینه های حماسه و تاریخ ادبیات را نیز مطالعه کنید. زیرا هرچند که در بارم بندی این مباحث ذکر نشده ولی از آنجایی که هدف مطالعه به غیر از امتحان نهایی برای کنکور نیز می باشد و مطالعه این بخش ها زمان زیادی نخوهد گرفت، محض احتیاط می توانید مطالعه کنید.
مطالعه ادبیات فارسی با روش تقسیم بندی
همانطور که در بخش قبلی بررسی کردیم، مطالعه ادبیات فارسی باید با تقسیم بندی صورت بگیرد. با جدا کردن بخش های مختلف و جزئی شدن هر بخش هم مطالعه دقیق تر شده و هم خواندن آن راحت تر می شود و زمان کم تری را هم می گیرد. یکی از نکاتی که دانش آموزان پایه دوازدهم بهتر است به آن توجه داشته باشند، این است که هرچند برای امتحان نهایی پایه دوازدهم در حال مطالعه هستند اما بهتر است تا با دید کنکوری به این موضوع نگاه کرده و هیچ یک از بخش های کتاب درسی را جا نیندازند.
همانطور که در بخش قبلی اشاره کردیم، معانی واژه ها مهم است و با مطالعه واژه نامه پایان کتاب، به راحتی به این واژه ها دسترسی دارید. در مطالعه واژه ها سعی کنید خلاقیت به خرج دهید و به صورت تستی مطالعه کنید. واژه های شبیه به هم را طبقه بندی کرده و با دقت بیش تر به معانی آن ها توجه کنید. در همین حین به املای واژه ها دقت کنید و همزمان واژه هایی که املای مهمی دارند را علامت بزنید. حتی زمانی که دروس را برای درک و معنی و مفهوم مطالعه می کنید و یا زمانی که در حال مرور دروس هستید می توانید به املای لغات توجه کرده و آن ها را به خاطر بسپارید.
برای بخش دستور زبان بهتر است که مباحث مربوط به پایه دوازدهم را ابتدا مطالعه کنید و به اجزای جمله، جمله های مستقل ساده و مرکب، ترکیب های وصفی و .. توجه داشته باشید. تفاوت معنایی فعل ها، وابسته های پیشین و پسین، انواع حذف و انواع و یا همان ربط عطف نیز جزو بخش های مهم دستور زبان محسوب می شوند. در ادامه مطالعه آرایه های ادبی را پیشنهاد می کنیم. برای مطالعه آرایه های ادبی بهتر است به جای آن که بیت به بیت پیش رفته و وقت زیادی را صرف این کار کنید، ابتدا به طور کلی تر به مسئله نگاه کرده و همزمان با خواندن متن درسی آرایه های ادبی را در نظر گرفته و بخش های مهم را علامت بزنید.
بهترین منابع برای مطالعه ادبیات کنکور
در ابتدای متن اشاره شد که بهترین و کامل ترین منبع مطالعاتی ابتدا خود کتاب درسی است. پس به جای آن که کتاب را رها کرده و به دنبال یک منبع تمام و کمال باشید، ابتدا کتاب های درسی ادبیات را نکته به نکته مطالعه کنید و بعد برای تمرین بیش تر و آشنایی با سوالات متنوع و متفاوت بیش تر از منابع کمک درسی استفاده کنید. یکی از منابع خوب ادبیات فرمول بیست گاج است که در حال حاضر تقریبا بین 200 تا 280 هزار تومان می باشد.
این کتاب مختص دانش آموزان رشته انسانی است و مطالب کتاب درسی را بطور کامل ارائه می دهد. 135 صفحه به بخش درسنامه تعلق گرفته و تقریبا 1938 پرسش تشریحی ارائه شده است. تمام تست ها و سوالات دارای پاسخنامه تشریحی هستند و 8 آزمون جامع نوبت اول و دوم همراه با بارم بندی برای آشنایی بیش تر با نوع سوالات قرار گرفته است. علاوه بر این ها، 18 ساعت فیلم آموزشی ویژه شب امتحان نیز در کتاب وجود دارد که کافی است با اسکن کد QR موجود در کتاب به آن دسترسی پیدا کنید. در کل کتاب فرمول بیست گاج 336 صفحه می باشد.
دکتر یکتا مدرس ادبیات کنکور
بعد از آن که با روش مطالعه ادبیات برای امتحان نهایی آشنا شدید، بهتر است تا شما را با یکی از بهترین اساتید ادبیات فارسی کنکوری آشنا کنیم. دکتر یکتا یکی از مدرسان بسیار باسواد و تحصیل کرده ای هستند که با سابقه تدریس زیاد خود توانسته اند موفقیت های زیادی را هم برای خود و هم برای شاگردانشان همراه داشته باشند. استاد یکتا مدرک دکترای زبانشان را از دانشگاه تهران دریافت کرده و در حال حاضر نیز به تدریس ادبیات کنکوری می پردزاند.
تدریس ایشان کاملا به صورت مفهومی است و کلاس ها برای دانش آموزان پایه و متوسط مناسب است. نوع تدریس استاد یکتا به گونه ای است که مرحله به مرحله و بدون عجله تمامی بخش های ادبیات را طبقه بندی کرده و به روش کنکوری و تستی به دانش آموزان و داوطلبان کنکور ارائه می دهد.در کلاس های ایشان انواع تست های مهم و کنکوری حل می شود و بهتر است که دانش آموزان مشکلات پایه ای نداشته و با مباحث اصولی آشنایی کافی داشته باشند.
باتوجه به سابقه تدریس و کیفیت کلاس های استاد یکتا، ایشان را به دانش آموزانی که به دنبال یک استاد خوب ادبیات کنکور هستند پیشنهاد می کنیم. برای اطلاع از کلاس ها و نحوه ثبت نام در کلاس های استاد رضا حسینی یکتا با مجموعه آموزشی آوات از طریق بخش تماس با ما در ارتباط باشید.
با مدرس ادبیات کنکور، دکتر رضا حسینی یکتا آشنا شوید.
دیدگاهتان را بنویسید